Menu Filipina. Sesuai utk party. Colek pate ni dengan biskut kering. Saya jatuh cinta pertama kali makan.
CHICKEN LIVER N PISTACHIO PATE (Mas E/1mas2ra)
200gm chicken liver-wash and boiled
B/To saute
¼ cup butter
1big onion-sliced
3tsp minced garlic
1 bay leaf (saya pakai yg dry)
4 stalks fresh thyme (saya bubuh 1 tsp dry thyme)
1 -1 ½ tsp salt
1tsp pepper
C/
¼ cup melted butter
¼ cup double cream
150gm pistachio-toasted and grind coarsely
D/Topping
¼ cup melted butter
¼ cup extra toasted pistachio
-Tumis bawang dan bawang putih. Masuk hati yg dah rebus, thyme and bay leaf. Tumis sehingga masak. Perisakan dengan garam dan black pepper. Tutup api, buangkan batang thyme dan daun bay. Biarkan sejuk.
-Dalam mesin processor, masukkan bahan tumis tadi dengan bahan C, Rasa dan kalau nak lebihkan garam atau pepper boleh tambah.Masukkan dalam bekas, cover dgn cling plastik dan simpan dalam peti sejuk sejam
Bila dah sejuk, tuang melted butter from D and sprinkle with extra pistachio.Saya parut sikit cheedar cheese. Cover and chill again. Take out 15 minutes before serving.
Pate boleh dimakan dengan biskut kering atau melba toast atau any type of toasted bread.Dont't worry, walaupun hati ayam..anda takkan perasan bila dah masak menu ni.
CHICKEN LIVER N PISTACHIO PATE (Mas E/1mas2ra)
200gm chicken liver-wash and boiled
B/To saute
¼ cup butter
1big onion-sliced
3tsp minced garlic
1 bay leaf (saya pakai yg dry)
4 stalks fresh thyme (saya bubuh 1 tsp dry thyme)
1 -1 ½ tsp salt
1tsp pepper
C/
¼ cup melted butter
¼ cup double cream
150gm pistachio-toasted and grind coarsely
D/Topping
¼ cup melted butter
¼ cup extra toasted pistachio
-Tumis bawang dan bawang putih. Masuk hati yg dah rebus, thyme and bay leaf. Tumis sehingga masak. Perisakan dengan garam dan black pepper. Tutup api, buangkan batang thyme dan daun bay. Biarkan sejuk.
-Dalam mesin processor, masukkan bahan tumis tadi dengan bahan C, Rasa dan kalau nak lebihkan garam atau pepper boleh tambah.Masukkan dalam bekas, cover dgn cling plastik dan simpan dalam peti sejuk sejam
Bila dah sejuk, tuang melted butter from D and sprinkle with extra pistachio.Saya parut sikit cheedar cheese. Cover and chill again. Take out 15 minutes before serving.
Pate boleh dimakan dengan biskut kering atau melba toast atau any type of toasted bread.Dont't worry, walaupun hati ayam..anda takkan perasan bila dah masak menu ni.
0 comments:
Post a Comment