Apr 23, 2014

Menu ni hanya popolar di kedai makan sekitar Kluang Johor. Kalau anda biasa makan nasi paprik. Nasi ujang ni heronya cili api. Pedas lagi best. Tiada sos cili or tomato. Kegemaran sedara mara saya di Kluang.

Nasi Ujang
seekor ayam potong kecik kecik. gaul dengan garam dan kunyit. goreng api sederhana)
2 labu bawang putih
1 1/2 inci halia
15 biji cili padi. suka pedas bole tambah
1 1/2 inci halia (hiris batang mancis)
5 biji cili api (ketuk)
2 -3 biji bawang holland (hiris)
2 biji buah tomato dadu kasar
1 batang lobak potong kecik (optional)
1 mangkuk kecil sos tiram
1tbsp chicken stok seasoning(optional)
1 tsp serbuk lada hitam
300ml air
minyak untuk menumis

Tumbuk bawang putih, cili api dan halia.
-panaskan minyak.
-tumis halia yg dihiris. masukkan bahan tumbuk.
-masukkkan bawang besar, tomato, cili api ketuk dan lobak
-masukkan sos tiram dan stok ayam dan serbuk lada hitam tumis
-masukkan air dan ayam
tambah air jika perlu. kalau terlebih air bole pekatkan kuah dengan tepung jagung.
tak perlu garam
serve dengan nasi putih.

Tagged:

0 comments:

Post a Comment