May 12, 2014

Nostalgia kalau raya dulu mesti pergi rumah Tok Uda. Sbb kari Tok Uda yang pekat tu menjadi favourite kami.Saya try masak kari, kenapa tak macam dia. Hari ni saya masak Kari kapitan. Yes, rasa dah macam masakan beliau. Nama ajer kari. Tapi rempah kari dan daun kari tak ada pun. Sesuai untuk warga malaysia yg tinggal oversea yg susah dapat daun kari fresh.

Kari Ayam Kapitan

Setengah ekor ayam.
2 batang serai

Bahan kisar.
2 biji bawang besar
8 ulas bawang putih
2 batang lada merah
2 inci kunyit hidup (saya pakai 1 tbsp serbuk kunyit)
2 inci halia

8tbsp cili kisar
5 biji buah keras, tumbuk halus.
setengah keping asam keping
1 tin susu cair carnation
100ml air
garam secukup rasa.

Cara membuatnya:
-Panaskan minyak.Masukkan serai yg dititik. Tumis bahan kisar sehingga naik bau.
-Masukkan cili kisar dan tumis sehingga pecah minyak. Masukkan buah keras.
-Masukkan ayam. masak seketika.
-Masukkan susu cair , air dan asam keping. Perisakan dengan garam.
-Kalau pekat sangat, boleh tambah air lagi ikut suka.

Bila hidang, taburkan daun limau purut yg dihiris.Saya tak ada stok. Lauk ni sedap dimakan dengan nasi. Lauk begini boleh dimakan dengan ketupat dan lemang juga.



Tagged:

0 comments:

Post a Comment