Kenapa namanya selera malaysia ?sebab tak pakai korean chili flakes. Iyalah orang kat luar KL bukan senang nak dapatkan bahan ni. Cilipowder babas pun boleh tapi lynn tambah sikit dried chillies flakes yg ada jual kat giant..buat sendiri pun boleh. Pakai cili kering.
Cara nak buatnya ada kat google ni, search ajer video buat kimchi. Tapi ada beberapa versi, confius lynn.Last week lynn tengok di KBS world nampak simple,tak ada campuran rice glue lansung. Kalau kat internet mereka pakai rice powder , masak dengan air,jadi macam glue. Lynn guna kaedah paling simple, sbb rice powder mana la nak dapatkan.
1. Mula-mula sediakan bahan
-800g @ 2 kerat chienese kobis
-separuh lobak putih (lepas dimayang halus lebih kurang 1 mangkukkecil)
-3 helai daun bawang
-1 mangkuk kecil garam kasar (abaikan picni..sebenarnya garam kasar lagi elok, lynn gunakan garam halus sbb tu ajer yg ada)
-2 tbsp serbuk cili babas
-2 tbsp dried chillies flakes
-3ulas bawang putih
-1 inci halia
-1 cawan air masak
-2 tbsp serbuk ikan bilis agromas
-3 tbsp gula
-1/3 cawan sos ikan
-1/3 cawan nasi sejuk
1. Kobis takperlu basuh dulu ya.Sediakan besen besar,Taburkan garam kasar di setiap lapisan kobis . Jangan risau masin ya! Tu antara prosesnya.Tak perlu habiskan 1 mangkuk garam. Masukkan air paip dalam besen sehingga menutupi semua kobis
Letak mangkuk dan bubuh air sebagai pemberat. Biarkan kobis terendam beberapa jam.Saya rendam 4 jam ajer, ikutkan 6 jam
2. Dah 4 jam, buang semua air,barukita basuh kobis betul-betul (tadikan kita tak basuh). Kalau boleh bilas2-3kali. Tos dan biarkan seketika,nak perah pun boleh.
3.Sediakan bahan perapan. Mula-mula kita buat rice glue. Ambil 1/3 cup nasi (jgn nasi panas-panas tau)masukkan dalam blender, Masukkan 1 cawan air masak, 2 tbsp serbuk ikan bilis agromas, bawang putih dan halia. Blend sampai hancur.
Cara nak buatnya ada kat google ni, search ajer video buat kimchi. Tapi ada beberapa versi, confius lynn.Last week lynn tengok di KBS world nampak simple,tak ada campuran rice glue lansung. Kalau kat internet mereka pakai rice powder , masak dengan air,jadi macam glue. Lynn guna kaedah paling simple, sbb rice powder mana la nak dapatkan.
1. Mula-mula sediakan bahan
-800g @ 2 kerat chienese kobis
-separuh lobak putih (lepas dimayang halus lebih kurang 1 mangkukkecil)
-3 helai daun bawang
-1 mangkuk kecil garam kasar (abaikan picni..sebenarnya garam kasar lagi elok, lynn gunakan garam halus sbb tu ajer yg ada)
-2 tbsp serbuk cili babas
-2 tbsp dried chillies flakes
-3ulas bawang putih
-1 inci halia
-1 cawan air masak
-2 tbsp serbuk ikan bilis agromas
-3 tbsp gula
-1/3 cawan sos ikan
-1/3 cawan nasi sejuk
lepas dihiris anggaran lobak putih tu dapat 1 mangkuk kecil, sos tiram tak pakai ya
Cara membuatnya.
Letak mangkuk dan bubuh air sebagai pemberat. Biarkan kobis terendam beberapa jam.Saya rendam 4 jam ajer, ikutkan 6 jam
2. Dah 4 jam, buang semua air,barukita basuh kobis betul-betul (tadikan kita tak basuh). Kalau boleh bilas2-3kali. Tos dan biarkan seketika,nak perah pun boleh.
3.Sediakan bahan perapan. Mula-mula kita buat rice glue. Ambil 1/3 cup nasi (jgn nasi panas-panas tau)masukkan dalam blender, Masukkan 1 cawan air masak, 2 tbsp serbuk ikan bilis agromas, bawang putih dan halia. Blend sampai hancur.
yang belakang blender tu la serbuk ikan bilis
4.Masukkan bahan blender tadi dalam mangkuk. Bubuh serbuk cili, dried chili flakes (kalau korang jumpa korean chiliflakes,lagi ok) . Kalau tak tahan pedas, jangan bubuh semua, adjust ikut suka. masukkan gula, dan sos ikan ,kacau rata
5.Dalam bekas besar,masukkan kobis yang dah tos,daun bawang, lobak putih dan sos perapan. Lumurkan di celah-celah kelopak kobis dan kesemua tempat..Waktu ni dah boleh rasa,nak pedas ke nak manis boleh adjust. Masin disebabkan sosikan,kalau nak adjust,jangan bubuh semua.Tapi kmchinikena masin sikit sebab nanti bila dia naik masam, rasa masin tu akan blend
pesanan -pakai sarung tangan ya,kalau tak tangan pijau macam lynn
6. Dah siap,simpan dalam bekas bertutup. dah tutup tu, cover penutup dengan tuala. Biarkan semalaman di tempat gelap (saya simpan dlm kabinet). Keesokkan harinya kimchi akan lembut,bau nak naik, adunan akan mula berair.Pindahkan ke bekas lain dan simpan peti ais
kimchi dah siap,tengok,banyakkan airnya.Jadi lynn pindahkan kedalam bekas
lain sebelum masukpeti ais,ambik separuh shj airnya
Kimchi tahan berbulan lamanya dalam peti ais.Serve sejuk sebagai side dish, macam korang makan sambal belacan. Makan dengan nasi goreng lagi menaikkan selera.
Ada cara lain..omit air masak dan nasi yg blend tu...kalau tak ada ni sebagai rice glue, boleh juga tapi nak ratakan semua bahan kurang melekat.
Kalau nak buat kimchi sup pun boleh, nanti lynn buat lain entry
rice glue to ganti dgn tepung pulut dan masak dgn air @ Saya ikut resepi maagchi
ReplyDelete