Tomyam ayam
Bahan A
350g ayam dipotong kiub sederhana
3 kiub tomyam maggi
1 1/2 inci halia (hiris nipis)
1 1/2 inci lengkuas (titik / ketuk)
1 batang serai (titik / ketuk)
4 biji bawang putih (tumbuk halus)
6 mangkuk kecil air
2 tbsp sos tomato
1 1/2 tbsp perahan air limau nipis
1 daun limau purut
6 biji cili api (titik/ketuk)
separuh biji lobak merah (hiris bulat)
Garam (saya tak bubuh lansung)
Bahan B
1 biji tomato (potong 4)
1 batang saleri
1 bawang besar (dimayang bulat)
3 helai daun ketumbar
3 biji cili api dipotong tiga
Didihkan kesemua bahan A. Bila ayam dah masak,lobak dah lembut,masukkan bahan B. Masak sehingga bawang layu sedikit, dan tutup api.
0 comments:
Post a Comment