Sep 20, 2012


Harini seharian keluar, beli barang, jumpa orang, lepak pekena baked pasta kat papajohn...suka makan kat sini sbb ada jeruk jaepelo chilli. Kebetulan kat supermarket tadi, beli sedikit barang untuk dinner. Beli kupang. Korang pernah basuh isi kupang tak? kalaupernah,confirmkorang tak nak makan kat kedai. Cara kita basuh kan lain, selak sana  sini. Orang johor suka sambal,favourite lynn,apa-apa lauk masak sambal.Petua masak sambal yg sedap ialah bawang secukupnya . Lynn prefer tumbuk kasar,sebab  kalaumakan tu terasa bawangnya. Dan yg penting, cili kena masak sempurna. Biar pecah minyak betul-betul baru warna yang terbit cantik. Apa-apapun, masak kena dgn hati yg ikhlas, bilamasak, bayangkan suami dan anak menikmatinya dengan selera.Ops,lynn kalau masak suka shortcut..kalau masak sambal beli ciliboh siap, sbb boleh adjust. Tapikena control penggunaan air asam jawa,sbb dlm ciliboh ada masam sikit

Sambal Kupang (anggaran 5 org makan)

1 paket frozen kupang (berat anggaran 400g)
6 biji bawang merah
4 biji bawang putih
1 bungkus ciliboh kecil (200g)
sedikit serbuk belacan (anggaran 2 goncangan)
1 mangkuk kecil airasam jawa cair (lynn bancuh 1tbsp asam jawa)-
1 biji bawang besar (mayang bulat)
garam secukup rasa.
4 tbsp minyak untuk menumis

-Tumbukkan bawang merah dan bawang putih (kalau malas guna blender).
-Panaskan minyak. Tumis bawang merah dan bawang putih yang ditumbuk tadi. Tumis sampai wangi.
-Masukkan cili boh dan tumis sampai pecah minyak.
-Masukkan isi kupang dan serbuk belacan tadi. Gaul mesra
-Masukkan air asam jawa, perisakan dengan garam.Saya masak sambal tumis jarang bubuh gula.
-Masukkan hirisan bawang besar yang dimayang
-Bila kupang dah masak dan mesra dengan sambal,tutup api

*** mangkuk kecil tu saiz apa ya? korang pernah makan nasi ayam kat kedai tak? mangkuk sup tula lynn gunakan utk sukat air dlm masakan.


Tagged: ,

0 comments:

Post a Comment