Sep 21, 2012

Kalau rumah lynn dekat dengan Jaya Jusco ke, cold storage, mau stok swiss brown mushroom takputus.Kalau pergi supermarket memang suka beli ni. Senang nak buat pasta aglio olio, goreng dengan ayam dan semestinya masukkan dalam telur dadar Kimi.Semalam cuaca mendung, nak pergi pasar malam malasnya. Untuk dinner,lynn gunakan apayang ada dlm peti ais. Cendawan ada 3 biji, isi ayam ada 1 1/2 isi dada, ada 2 jenis lada benggala. Apa lagi,lynn suka masakan ala-ala sos tiram . Kalau kat thailand, memang masakan sana banyak gunakan sos tiram.

3 tbsp minyak masak
4 biji bawang putih (titik /ketuk)
2 inci halia (hiris nipis)
1 tsp lada hitam
Isi ayam yang dipotong kiub  (lynn gunakan dlm 200g bahagian dada,anggaran 2 breast fillet yang dipack kat supermarket)
6 tbsp sos tiram
1 mangkuk kecil air
3 biji- 4biji cendawan swissbrown (potong 4)
1/2 biji lada benggala hijau (hiris bulat dan potong dua)
1/2 biji lada benggala merah (hiris bulat dan potong dua)
1 biji bawang holland (mayang bulat)
garam secukup rasa.

tambahan 2 tbsp tepung jagung yang dibancuh dalam 1 mangkuk kecil air

-Panaskan minyak
-Tumis bawang putih, halia sampai masak. Masukkan lada hitam.
-Masukkan cendawan dan tumis sampai cendawan separuh masak.
-Masukkan sos tiram dan 1 mangkuk kecil air
- Masukkan isi ayam dan masak sehingga ayam masak.
-masukkan hirisan lada benggala dan bawang.
-perisakan dengan garam.Masak sebentar
-Akhir sekali,masukkan bancuhan tepung jagung tadi dan biar masakan pekat sedikit dan tutup api.

Tagged:

0 comments:

Post a Comment