Sep 21, 2012



Hari ni nak ada sedikit kuah dalam hidangan. Masa dah suntuk, anak dan husband dah nak balik. Last-last keluar idea buat tomyam ayam. Lynn suka masakan ringkas, yg semua campakdalam periuk dah siap macam singgang ikan, asam rebus. Tapi kalau husband dan kimi mmg tak pandang lauk-lauk macam ni. Kalau tomyam Kimi suka. Ni resepi yang shortcut, cepat disiapkan tapi walaupun nampak simple, rasa tu yg no 1. Rahsia tomyam ialah lengkuas. Kalau bubuh banyak,boleh pahit tau.

Tomyam ayam

Bahan A
350g ayam dipotong kiub sederhana
3 kiub tomyam maggi
1 1/2  inci halia (hiris nipis)
1 1/2 inci lengkuas (titik / ketuk)
1 batang serai (titik / ketuk)
4 biji bawang putih (tumbuk halus)
6 mangkuk kecil air
2 tbsp sos tomato
1 1/2 tbsp perahan air limau nipis
1 daun limau purut
6 biji cili api (titik/ketuk)
separuh biji lobak merah (hiris bulat)
Garam (saya tak bubuh lansung)

Bahan B
1 biji tomato (potong 4)
1 batang saleri
 1 bawang besar (dimayang bulat)
3 helai daun ketumbar
3 biji cili api dipotong tiga

Didihkan kesemua bahan A. Bila ayam dah masak,lobak dah lembut,masukkan bahan B. Masak sehingga bawang layu sedikit, dan tutup api.

Tagged:

0 comments:

Post a Comment