Sep 19, 2012


Kalau pekena botok ikan dengan nasi panas,memang tak toleh kiridan kanan. Sedap botok ni terletak pada kekuatan rempah.Kalau rempah dimasak sempurna, cukup rasa,memang sedap. Menu ni terkenal di johor. Lagi-lagi time puasa,banyak dijual di pasar ramadan.

ni resepinya


Untuk rempah 

1-2 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
seinci halia
seinci lengkuas
2-3 biji buah cekur
1-2 batang serai.
2 batang cili api
(hiris semua bahan dan masuk dalam mesin pengisar, blend halus-saya tumbuk semua bahan )
sedikit minyak untuk menumis
sebungkus rempah kari baba's
1/2 kotak santan kecil
2 sudu besar cili boh
2-3 sudu besar kerisek
sedikit air asam jawa
daun kunyit dihiris
garam secukup rasa.

Panaskan minyak, tumis bahan yang dikisar sampai naik bau. Masukkan cili boh , rempah kari dan  kacau. Masukkan santan ,air asam jawa. Kacau sebati. Akhir sekali masukkan kerisek, perisakan dengan garam dan tabur daun kunyit. Pes kenalah pekat. Kalau kurang pekat tambah kerisek. Bila masak, biarkan sejuk

Ikan tengiri dibasuh dengan air asam jawa.

Layukan daun pisang. Susunkan pucuk ubi kayu, daun kaduk (daun kaduk ni lynn potong 3), letakkan rempah tadi. Letakkan 1 hiris ikan tenggiri dan letakkan rempah lagi dan akhir sekali daun pucuk ubi dan daun kaduk.Bungkus botok dan kukus sampai masak. Lynn kukus pakai periuk trio selama 50min.

**kalau ada boleh tambah apa-apa daun seperti daun cekur dsb. Lynn pakai daun ubi kayu dan daun kaduk ajer)  

Tagged:

0 comments:

Post a Comment